Tekstikoko A+ A A- Sivukartta Sivukartta
EtusivuUutisetArtikkelitKulttuuriKannanototPilakuvaKesäraittiArkistoTapahtumia

Jouluradio - ”vahinkolapsesta” tuli menestys

28.12.2012

Salla Korpela

Kohta se taas kajahtaa ilmoille – suomalainen radioilmiö ja joulun lähestymisen varma merkki, Jouluradio. Se soi iloksemme jo kymmenettä vuotta. Juhlan kunniaksi lähetys aloitetaan lauantain vaihtuessa adventtisunnuntaiksi lauluyhtye Rajattoman uutukaisella sovituksella Hoosiannasta.

Jouluradion peruskonsepti on yksinkertainen: soitetaan joulumusiikkia adventti- ja jouluaikana vuorokauden ympäri, ilman lähetystä keskeyttäviä mainoksia. Juuri tälle on näyttänyt olevan arvaamattoman suuri kysyntä, joka ei ole vähentymässä, päinvastoin.

”Jouluradio syntyi oikeastaan vahinkolapsena. Helsingin seurakuntayhtymän viestintäjohtaja Seppo Simola taisi aikoinaan lausua tämmöisen ajatuksen ensimmäisenä, muistelee Riitta Kalliorinne, Toivontuottajien eli pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteisen mediatoimituksen päällikkö.

Kalliorinne nappasi ajatuksesta kiinni ja värväsi Jouluradion ensimmäiseksi musiikkipäälliköksi musiikkiin erikoistuneen toimittajan Inari Nuuteron. Tämä ryhtyi kaivelemaan omia, kavereiden ja kirjastojen joulumusiikkihyllyjä ja kokoamaan ensimmäistä soittolistaa. Pienenä kokeiluhankkeena ja ilman mainosbudjettia tuotettu radio valtasi saman tien huomattavan nurkan radion kuuntelusta. Jo ensimmäisenä vuonna kuulijoita oli Taloustutkimuksen mukaan yli 90 000.

Nykyisin jouluradio soi perinteisillä radioaalloilla jo kuudentoista lähettimen alueella ja tavoittaa kolme ja puoli miljoonaa suomalaista. Viime vuoden kuuntelututkimuksen mukaan Jouluradio haukkasi lähetysaikanaan jo 14,5 prosenttia kaikesta radion kuuntelusta.

Tuhat tulkintaa
tutusta joululaulusta

Jouluradion musiikkikirjastoon on vuosien varrella kertynyt tuhansien kappaleiden kokoelma. Silti kanava uudistuu joka vuosi. Ensimmäisten kuuden vuoden aikana Jouluradion kokosi aina uusi musiikkipäällikkö, joka heitti soppaan omat mausteensa. Tänä vuonna tehtävää hoitaa toimittaja Mika Saarelainen, nyt jo toista vuotta peräkkäin.

”Joudumme valtaamaan paikkamme mediakentällä uudelleen joka vuosi. Siksi tuotteen pitää olla freesi ja kiinnostava, koska mediakilpailu on armotonta”, Kalliorinne sanoo.

Hänelle itselleen joululaulut ovat rakkaita. Nuoruudessaan 1970-luvulla hän äänitti silloisen Rock-radion jouluspesiaalista vauhdikasta joulumusiikkia c-kasetille. Eikä vieläkään kyllästytä.

 

Joululaulukilpailu ratkeaa
parin viikon päästä

Niin perinteisellä musiikin alueella kuin liikutaankin, uutta joulumusiikkia tulee joka vuosi. Jouluradio kokee tehtäväkseen myös uuden joulumusiikkituotannon esille nostamisen.

Kymmenvuotisjuhlansa kunniaksi Jouluradio viritti joululaulukilpailun, johon tuli määräpäivään mennessä peräti 266 uutta laulua.

”Upeita biisejä! Näiden joukossa on varmasti tulevia kestosuosikkeja”, Riitta Kalliorinne lupailee ja hyräilee salaperäisesti joululaulua, jonka vain hän ja nimekäs raati on toistaiseksi kuullut.

Parhaita uusia kappaleita tullaan soittamaan muun musiikin seassa sekä pääkanavalla että varsinkin nettiradio Jou’radiossa. Siellä soitetaan kilpailuun lähetettyjä kappaleita rouheina demoversioina.

Esiraati on valinnut kilpailusadosta kolme finalistia, joita voi käydä äänestämässä Jouluradion nettisivuilla. Voittaja julkistetaan 14. joulukuuta Hartwall Areenalla Maailman kauneimmat joululaulut -konsertissa.

 

Musiikki kulkee
mukana

Uusien medioiden kehityksen myötä vanhoille viestimille on ennustettu loppua. Radio on ollut hiipumaan tuomittujen välineiden listalla jo pitkään, mutta eikö mitä.

Finnpanel-tutkimuksen mukaan suomalaiset kuuntelevat nykyisin radiota keskimäärin 193 minuuttia vuorokaudessa, eli 15 minuuttia pidempään kuin katselevat televisiota.

Radio on levinnyt keittiön nurkassa nököttävästä laatikosta joka paikkaan netin ja erilaisten laitteiden kautta. Radion saa käden käänteessä ja ilmaiseksi tietokoneeseen, kännykkään, MP3-laitteeseen ja kaikenlaisiin kämmen- ja lehtiölaitteisiin. Nettijakelussa kanavien määrä on kasvanut valtavasti ja voi edelleen kasvaa käytännössä rajattomasti.

”Kutsumme itse tätä kehitystä nimellä radio 2.0. Jouluradio kulkee tämän trendin kärjessä ja käyttää voimakkaasti kaikkia uusia tapoja tavoittaa kuulijansa”, Kalliorinne sanoo.

 

Jouluradio soi
ympäri maailman

Netin kautta Jouluradiota tiedetään kuunnellun hyvinkin 130 maassa ympäri maailmaa ja liikuttuneesta palautteesta päätellen sillä on ollut tärkeä merkitys ulkosuomalaisten joulutunnelman luomisessa. Viime vuonna nettipalvelussa oli kaikkiaan 650 000 kävijää.

Älypuhelimeen voi ensi viikonlopusta lähtien ladata ilmaisen jouluradioappsin, jolla voi kätevästi kuunnella paitsi Jouluradion pääkanavaa myös neljää eri tavoin suuntautunutta nettikanavaa: suomenruotsalaista ja skandinaavista joulumusiikkia soittavaa Julradionia, yhdessä Lähetysseuran kanssa tuotettavaa, rakastetuimpia joululauluja esittävää Kauneimmat joululaulut –kanavaa, lapsille ja lapsenmielisille suunnattua Pikku jouluradiota sekä Jou’radiota, jossa soi joululaulukisan sato.

Netissä toimiva musiikkipalvelu Spotify on mullistanut monen musiikinkuuntelutavat. Sitä kautta saa kuultavakseen melkein mitä äänitteitä tahansa ja siellä voi koota ja jakaa soittolistoja. Jouluradion tunnelmaan pääsee sen toimituksen laatimien Spotify-listojen kautta. Viime vuonna saatavilla oli piispa Irja Askolan kokoama lista, tämän vuoden Spotify-suosikit ovat toistaiseksi yllätys.

 

Jouluradion fanit
kokoontuvat Facebookissa

Jouluradion alkamista on pitkin syksyä odotettu muun muassa Facebookissa.

”Meillä oli marraskuun puolivälissä jo yli 23 000 tykkääjää, saa nähdä meneekö 100 000 rikki ennen kuin joulu on ohi”, Riitta Kalliorinne arvuuttelee.

”Kontakti kuulijoihin on todella tärkeä ja nykyisin se toteutuu luontevimmin juuri Facebookin kautta. Seuraamme palautetta tiiviisti. Se täytyy tosin sanoa, että mieltymykset joululaulujen suhteen vaihtelevat niin paljon, että soittolistoja ei säädetä palautteen mukaan.”

Soittolista muovautuu joulukuun mittaan niin, että alussa soitetaan enemmän hilpeitä kappaleita ja valikoima muuttuu joulun pyhiä kohden hartaammaksi.

Tämän vuoden uutuuksiin kuuluu vielä netissä toimiva joululaulukaraokesovellus. Sinne voi mennä laulamaan mieleistään kappaletta karaokena, nauhoittaa esityksensä ja lähettää sen vaikka äidille sähköpostitse tai julkaista sosiaalisessa mediassa.

Jouluradion saa soimaan myös Facebookissa klikkaamalla.

 

Laulu soittelee
sisintä

Kukaan tuskin pystyy antamaan kattavaa vastausta kysymykseen: mikä selittää jouluradion suosion.

Riitta Kalliorinne arvioi, että eräs selitys voisi löytyä siitä, miten kirkot täyttyvät vuosi toisensa jälkeen Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa.

”Jouluradio on sukua niille.”

Selitys voi löytyä myös tse joulumusiikista. Sillä on väkevä tunnelmaa luova ja joulumieltä virittävä voima.

”Olen itse rauhaton ihminen ja minun sydämeeni joulu tulee sellaisina hetkellisinä välähdyksinä. Hyvin usein ne liittyvät johonkin lauluun, joka raapaisee syvältä”, Kalliorinne sanoo.

 

 

Jouluradio kuuluu Espoossa uudella taajuudella

Jouluradio soi 2.12. keskiyön hetkestä lähtien.

Espoossa viimevuotinen radiotaajuus on nyt Radio Dein käytössä ja Jouluradion uusi taajuus on 89,7 MHz. Helsingissä ja Vantaalla Jouluradio kuuluu taajuudella 101,4 MHz.

Kaapeliverkon taajuudet ovat Espoossa 89,7 MHz (TeliaSonera), Helsingissä 104,80 MHz (Elisa), 101,4 MHz (TeliaSonera), 100,5 MHz (DNA); ja Vantaalla 101,4 MHz (TeliaSonera).

Radiosta vastaa Toivontuottajat eli pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteinen mediatoimitus. Nettiradio löytyy osoitteesta www.jouluradio.fi. ja oma sivu myös osoitteessa Facebook/Jouluradio.

Ilmainen älypuhelinsovellus on ladattavissa iPhoneen sekä Windows- ja Android-puhelimiin.

Oppineen muste peittoaa marttyyrin veren

Imaami Abdoul-Majid Tahirou-Varjosen mukaan miltei jokaisen saarnan jälkeen etenkin nuoret tulevat kysymään, mitä heidän tulisi ajatella viimeaikaisista terroriteoista. Lue lisää

Virkistysalue pitää pintansa

Toppelundin metsäalueen länsilaidalle ei sittenkään rakenneta niin paljon kuin alun perin suunniteltiin. Lue lisää

Valitse vuoden 2014 paras Esse-kansi 31.1. mennessä

Äänestä suosikkisi (ehdokkaat oheisessa kuvassa) Essen vuoden 2014 parhaaksi kanneksi sähköpostitse osoitteeseen: **@** Lue lisää

Essessä on nyt kaksi osaa

Uusi vuosi tuo tullessaan entistä laajemman Essen. Lehti jakautuu kahteen osaan: emolehteen ja liitteeseen, jonka nimi on Menot. Lue lisää

Espoossa yli 3500 erosi kirkosta

Espoon seurakuntiin liittyi 903 henkeä vuonna 2014. Lisäksi Espoon seurakunnissa kastettiin viime vuonna 1902 lasta. Kirkon jäsenyydestä luopui 3519 espoolaista. Lue lisää

Halutaan: Aikuisia juttukavereita

Omnian ammattiopisto etsii vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka osallistuvat koulun arkeen ja viettävät aikaa nuorten kanssa oppituntien välillä. Arkipäiviin sijoittuva vapaaehtoistyö sopii esimerkiksi eläkeläiselle. Lue lisää

Rukous luo toivoa tuhon keskellä

Filippiineillä supermyrsky Haiyanin uhrit saavat tukea toisistaan ja rukouksesta.   Lue lisää

Vapaaehtoinen tuo ostokset kotiin

Kauppakassi suoraan kotiovelle. Työmatkalaisen auto kätevästi parkkiin. Espoon keskuksessa kokeillaan uutta palvelua. Lue lisää

Pääkirjoitukset
Suurella sydämellä 29.1.2015

Pääkirjoitus: Suomalaisilla on sydän paikallaan. Vähintään reilu kolmannes meistä nimittäin toimii erilaisissa vapaaehtoistehtävissä, ja useammatkin olisivat halukkaita tarttumaan toimeen. Ihmisillä on halu auttaa toisiaan. Lue lisää

Sananvapaus tukee uskontoja 15.1.2015

Pääkirjoitus: Pariisin viime viikon terroriteot on tuomittu laajasti ympäri maailmaa. Isku Charlie Hebdo -lehden toimitukseen kohdistui erityisesti median sananvapauteen, mutta osui myös meihin kaikkiin: Mielipiteen- ja sananvapaus on länsimaisen yhteiskunnan perusta, joka koskettaa kaikkia kansalaisia. Lue lisää

Jeesuksen syntymäpäivät 18.12.2014

Pääkirjoitus: Minkälaisen joululahjan sinä haluaisit antaa? Minä haluan antaa lahjan, joka tuottaa iloa. Mieluiten lähetän sen sinne, missä ei ole mitään. Onneksi on Toisenlaisia joululahjoja. Lue lisää

4.12. 2014 Kirkon työ hyvän puolesta jatkuu

Pääkirjoitus: Voisi uskoa, että piru nauraa partaansa eroaallon laineilla. Jokaisen lähtijän myötä kirkolla on vähemmän resursseja työhön kristillisen uskon, jäsentensä ja muun yhteiskunnan hyväksi. Lue lisää

27.11. 2014 Apua lapsille ja vanhemmille

Pääkirjoitus: Lasten ja perheiden tuki ei saa olla vain juhlapuheiden aihe, vaan sen täytyy näkyä myös teoissa ja talousarvioissa. Lastensuojelun lisäksi tarvitaan konkreettista apua arjen pyöritykseen silloin, kun perheen omat voimavarat syystä tai toisesta vähenevät. Tähän huutoon on vastattava mahdollisimman laajalla rintamalla. Lue lisää

20.11. 2014 Kirkko on musiikin mesenaatti

Pääkirjoitus: Kirkko on musiikin alalla merkittävä toimija, sillä tällä taiteenlajilla on roolinsa lähes kaikessa kirkon toiminnassa. Ei tarvitse kuin kuvitella hipi-hiljaiset häät, vain puhetta sisältävä rippikirkko tai lauluton lasten kerho, kun ymmärtää musiikin paikan seurakunnan perustoiminnassa. Lue lisää

13.11. 2014 Koko poppoon näköinen kirkko

Vaalilause kertoo myös siitä, että kirkko on väistämättä tekijöidensä näköinen. Myös jokainen luottamushenkilö käyttää omaa harkintaansa päättäessään seurakunnan asioista ja linjatessaan, mikä parhaiten ajaa uskoa ja hyvän tekemistä. Lue lisää

6.11. 2014 Kuka on ääneni arvoinen?

Torikeskusteluissa muutamat ihmettelivät, miksi kirkossa puhutaan niin paljon seksuaalivähemmistöjen oikeuksista. Kyselijöistä tuntuu, että monet muut tärkeät keskustelunaiheet jäävät julkisuudessa tämän kysymyksen alle. Näinkin on. En silti usko, että keskustelu vähemmistöjen asemasta häviää, ennen kuin asia on ratkaistu. Lue lisää

30.10. 2014 Suu säkkiä myöten

Pääkirjoitus: Eurot ja arvot eivät ole toisistaan erillisiä. Arvot tehdään näkyviksi, kun päätetään mihin verovaroja käytetään. Näistä seurakuntien strategisista linjauksista pääsevät päättämään seurakuntavaaleissa valittavat seurakuntien luottamushenkilöt. Lue lisää

Lukuvinkit
Pysyvän aikuisen tarve

Icehearts-joukkueissa opetellaan ryhmässä toimimisen taitoja. Parhaimmillaan joukkueurheilu ehkäisee syrjäytymistä. Lue lisää

Esteetön Espoo ei ole valmis

Hanna Bäckström kiittää kouluja esteiden poistamisesta. Olarin kotikulmilla liikkuminen ei ole helpottunut. Lue lisää

Essessä on nyt kaksi osaa

Uusi vuosi tuo tullessaan entistä laajemman Essen. Lehti jakautuu kahteen osaan: emolehteen ja liitteeseen, jonka nimi on Menot. Lue lisää

Toimittajalta 15.1.2015 "Minä olen" ei kuollut Pariisissa

Je Suis Charlie, minä olen Charlie. Näin luki mielenosoittajien kylteissä. Sanat levisivät kulovalkean tavoin sosiaalisessa mediassa viime viikolla.
Ranskalaislehti Charlie Hebdon toimituksen jäseniä teloitettiin Pariisin julmassa iskussa. Minä olen -sanat olivat merkki solidaarisuudesta ja myötätunnosta: Terroristi, sen minkä teet lähimmäiselleni, sen teet minulle. Lue lisää

Kaksi tulkintaa Jeesuksen syntymästä

Jeesuksen syntymästä ei kerrota evankeliumeissa paljonkaan. Mutta eipä joulukaan ole aina ollut nykyisen kaltainen suuri juhla. Lue lisää

Uskonnot toistensa vieraina

Kristityt, juutalaiset ja muslimit luovat keskinäistä ymmärrystä pyhien tekstiensä kautta. Lue lisää

Espoon seurakunnille alijäämäinen talousarvio

Espoon seurakunnille arvioi­daan kertyvän 50 miljoonaa euroa verotuloja vuonna 2015. Näistä 43 miljoonaa on kirkollisveroa ja 7 miljoonaa yhteisövero-osuutta. Lue lisää

Vanha hyväksikäyttötapaus selvitettiin

”Yhteiskunta on jo muuttunut näiden tapahtumien jälkeen”, Esbo svenska församlingin vanhoja hyväksikäyttötapauksia selvittänyt psykologi Julia Korkman sanoo.

Selvityksen mukaan pitkälle menevistä seksisuhteista nuorisotyönohjaajan kanssa kertoneet henkilöt olivat tapahtumien ajankohtana 16–18-vuotiaita. Lue lisää

Vapaaehtoinen tuo ostokset kotiin

Kauppakassi suoraan kotiovelle. Työmatkalaisen auto kätevästi parkkiin. Espoon keskuksessa kokeillaan uutta palvelua. Lue lisää

Vuosikate ei enää kata poistoja

Espoon yhteinen kirkkovaltuusto päättää 10. joulukuuta ensi vuoden budjettiesityksestä. Seurakuntayhtymän hallintojohtajan Risto Hämäläisen mukaan lähivuosien taloutta rasittavat sekä ulkoiset tekijät että yhtymän omat rakennus- ja korjaushankkeet. Lue lisää

Tunteidensa ex-vanki

Työelämässä päätöksentekoa ohjailevat tiedostamattomat tunteet, sanoo teologi-ekonomi Mikko Leskelä. Lue lisää

Nettikansa saa uuden median

Pääkaupunkiseudun seurakuntalehdet ja Toivontuottajat alkavat tuottaa yhteistä verkkomediaa maaliskuussa 2015. Lue lisää

Käytä vaalikonetta taiten

MTV:n vaalikone näyttää, että ehdokkaissa on eroja. Testaa ja valitse suosikkisi sekä äänestä seurakuntavaaleissa. Lue lisää